top of page

Понад 6 млн грн - оцінка вартості екопослуг Совських ставків у Києві


Екологічний клуб “Зелена хвиля” та активісти руху “Екопарк Совські ставки” обстежили близько 5% дерев нижнього каскаду Совських ставків за американською технологією i-Tree (на зображенні зона дослідження позначена зеленим, зона нижнього каскаду ставків - червоним).


Виявилося, що вартість екопослуг цих зелених насаджень становить 333 тисячі гривень щороку. Відповідно, екологічна користь від дерев на всій території нижнього каскаду ставків становить понад 6 млн гривень щорічно.


Дослідження проводилося у березні 2021 року. Активісти оцінювали здатність дерев поглинати та зберігати вуглець, затримувати вологу, продукувати кисень. Усього було обстежено 70 дерев. При цьому активісти не оцінювали вартість рекреаційних послуг, які також надають дерева нижнього каскаду Совських ставків. Результати дослідження активісти представили під час онлайн-презентації в Укрінформі. Основні матеріали та аналітичні публікації проєкту доступні за посиланням: https://ecoclubua.com/2021/04/mozhlyvosti-prozoroyi-partysypatyvnoyi-ta-diyevoyi-inventaryzatsiyi-zelenyh-zon-kyyeva-osnovni-rezultaty-proyektu/


Дані дослідження дерев на Совських ставках доступні за цим посиланням: https://ecoclubua.com/wp-content/uploads/Sovky_overview_ukr.pdf


Обстеження дерев відбулося в рамках проєкту “Можливості прозорої, партисипативної та дієвої інвентаризації зелених зон Києва задля адаптації міста до зміни клімату” за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та Посольства Швеції в Україні в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU).


В рамках проєкту відбулося обстеження дерев у перспективних екопарках Осокорки на лівому березі Дніпра у Києві та Совські ставки, що на правому березі. Партнерами проєкту виступили Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США), аналітичний центр Cedos, ГО “Екопарк Осокорки” та ініціатива “Екопарк Совські ставки”.


Довідково

Нижній каскад Совських ставків у Києві - це майже 20 гектарів комунальних водойм та зеленої зони, які у 2008 році Київрада віддала в оренду ТОВ “Господарник”. Це компанія з орбіти впливу депутата Київради від “Європейської Солідарності” Ігоря Баленка. Він хоче побудувати на ставках багатоповерхівки.


Ініціатива “Екопарк Совські ставки” об’єднує місцевих мешканців, екологів та урбаністів, які виступають за створення екологічного парку для всіх киян на нижньому каскаді Совських ставків. Ініціативу підтримують ОСН Совки, ОСН Деміївський, ОСББ пр.Лобановського, 130, мешканці мікрорайонів Ширма та Монтажник, ЖК The Lakes, будинку пр.Лобановського, 126г, громадські організації “За себе”, “Екозагін”, “Водний Рух Київщини” та інші екологічні та природоохоронні організації.

bottom of page