top of page

Совські ставки: судний день. Перемога над Баленком!


Після цілої купи постів та статей про блискучу перемогу в суді над забудовником нижнього каскаду Совських ставків, вважаю обов'язком і сам поділитись думками та спостереженнями з цього приводу!

12 лютого 2019 року відбулась набияка подія на природохоронному фронті Києва! В господарському суді м. Києва в судовій справі № 910/7250/18 за позовом заступника прокурора м. Києва Сергія Репецького до ТОВ "Господарник" про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки площею 191187 кв. м (кадастровий номер 8000000000:79:108:0002) на проспекті Червонозоряному (Лобановського), 113, у Голосіївському районі міста Києва - БУЛО ВИНЕСЕНО РІШЕННЯ!

Нагадую, що кінцевим бенефіціаром ТОВ “Господарник” є Ігор Баленко – відомий олігарх, власник “Фуршету” та депутат Київської міської ради від фракції “Солідарність”, член постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Отже, 12 лютого суддя Господарського суду міста Києва Удалова Олена Геннадіївна своїм рішенням вліпила смачного “ляпаса” як самому Баленку, так і його компанії із спеціально створеної під інтереси забудовника так званої громадської організації "Сучасні совки" - головна мета якої, на моє переконання, є відстоювання інтересів Баленка, зокрема проштовхування проекту детального плану території (ДПТ) в межах вул. Кіровоградської, просп. Лобановського та Проектної вулиці у Голосіївському районі м. Києва, згідно з яким 9 гектарів з 19 повністю забудовуються житловим комплексом, а на решті території забудовник обіцяє облаштувати нечуваної краси ґламурний “парк” – дарма, що Генпланом парк передбачений на 19 га. Причому водойми в межах 9 га та тисячі дерев підлягають повному знищенню - разом з тваринами, в тому числі червонокнижними!

Суддя Удалова Олена Геннадіївна

Рішенням судді Удалової договір оренди між Київською міською радою та ТОВ “Господарник” розірвано! Абсолютно законне і справедливе рішення.

Прокуратура міста Києва мотивувала свої вимоги невиконанням ТОВ “Господарник” істотних умов договору оренди, зокрема порушенням пп.8.4, 12.2, згідно з якими ТОВ “Господарник” протягом трьох років з моменту реєстрації договору зобов’язався завершити забудову орендованої ділянки, а саме: звести торгово-розважальний центр. Тобто саме несвоєчасна забудова стала підставою для прокуратури вимагати розірвання договору оренди із недобросовісним орендарем, який порушив істотний пункт договору оренди.

Дивним і парадоксальним чином, але саме несвоєчасна забудова цієї території стала для природоохоронців і прокурора тою нагодою, за якої можна вигнати ТОВ “Господарник” з цінної та унікальної екосистеми Києва, яка згідно з чинним Генеральним планом міста Києва на період до 2020 року є акваторією та парковою зоною, бо тільки очистивши Совські ставки від нинішнього орендатора можна буде запускати механізм заповідання даної території. Київські вчені-екологи вже давно розробили та подали в Управління екології КМДА наукове обґрунтування створення ландшафтного заказника місцевого значення “Нижній каскад Совських Ставків”, але відповідь зводилася до одного – поки територія Совських ставків перебуває в оренді комерційною структурою юридично неможливо без її згоди створити об’єкт природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Слід зазначити, що ціна питання для ТОВ “Господарник” (Баленка) - це не втрата ТРЦ, який він зобов’язувався своєчасно збудувати - при цьому облаштувавши рекреаційну паркову зону в поєднанні з водоймищем! І не втрата тих мільйонів, що були виплачені як орендна плата за користування територією згідно договору оренди! Ні! Ціна питання - це втрата території і, відповідно, можливості звести на місці водних об’єктів великий висотний житловий комплекс, передбачений поки що не затвердженим злочинним ДПТ!

Тому коли після кількамісячного штучного затягування судової справи адвокатами Баленка - про що доцільно писати окрему статтю - 12 лютого суддя, сторони позивачів та вщент набита зала слухачів знов зіткнулись із черговою спробою чергового адвоката ТОВ “Господарник” штучно відкласти розгляд справи - це викликало обурення та сміх. Втім, чому дивуватись? Просто ТОВ “Господарник” в цьому судовому процесі як міг, так і відтягував свій власний кінець! :) Причому, брудними методами - до яких опускається далеко не кожен адвокат. Про що, повторюю, я напишу окремо - поки що зауважу, що зловживання процесуальними правами з боку адвокатів ТОВ “Господарник” підтверджено відповідними ухвалами як Північного апеляційного господарського суду, так і Касаційного господарського суду Верховного Суду. До речі, чому так несамовито ТОВ “Господарник” затягував справу після того, як йому не вдалося ще 11.09.2018 під штучним приводом відвести суддю Удалову? Здогадайтесь з одного разу, в яких випадках роблять все можливе, аби прибрати суддю зі справи? :)

Адвокат забудовника Паламар Лариса Василівна

Довго тривало останнє засідання у справі 910/7250/18. Декілька годин. Блідо і убого виглядали так звані “громадські” активісти із пробаленківської ГО “Сучасні совки” на чолі із боксером Русланом Гончаровим та жменька осіб похилого віку, які, без сумніву, будучи вмотивовані певним чином, прийшли підтримати свого благодєтєля в суді! Зате противників знищення цілого каскаду водних об’єктів та унікальної екосистеми в центрі міста виявилось не просто багато - битком набитою людьми була не тільки судова зала, але й коридор.

Коридор суду - не проштовхнутись...

Олександр Юрченко та активісти

В перших рядах разом з активістами тримав свій плакат Олександр Юрченко - голова Громадської ради при Голосіївській РДА, одна з ключових фігур громадського спротиву злочинній забудові Совських ставків пост-майданного періоду, причому з самого його початку - з лютого 2018 року! Ще тоді Юрченко, будучи головуючим на так званих громадьских обговореннях детального плану території Совських ставків в приміщенні Голосіївської РДА - не піддався на тиск забудовника та його тітушок і не визнав цей фарс. Згодом саме Юрченко зареєстрував місцеву ініціативу противників забудови! Одним словом: “Правакатар!” - як кажуть про нього тітушки забудовника... А вже представників різних громадських і політичних організацій, та й просто небайдужих киян - годі було й перелічити! Зокрема, активісти громадської організації “Екозагін” (Maks Yuriev, Аліна Семенова, Марина Таращук, Сергій Могілін, Vova Sidorko, Oleksandr Sokolenko та інші) - засновниками якої являються я та мій товариш, колишній природоохоронний прокурор Sergiy Bezkrovny; представники ОСН “Совки” та місцевої громади (Виктория Сирота, Valentina Mikolaenko, Елена Шинкар, Bogdana Selivanova та інші); хлопці з Національний Корпус Київ на чолі з Andrii Savytskii, активісти ГО ВОДНИЙ РУХ КИЇВЩИНИ (Anton Kviten та інші), депутат Київської міської ради від ВО “Свобода” Ігор Мірошниченко (співавтор проекту розірвання договору оренди з ТОВ “Господарник”), Голова Голосіївська "Свобода" м. Київ Всеволод Терентьєв, представники УКРОП Київ, що також досить активно включились в процес оборони Совських ставків... І багато-багато інших - вибачаюсь, якшо всіх не згадаю. Але на ролі хлопців з Нацкорпусу хочу зупинитись окремо - вони з нами так само разом майже з самого початку антизабудовної кампанії, а їхній очільник Andrii Savytskii щиро вболіває за подальшу долю Совських ставків. До речі, на них “активісти” від забудовника тичуть пальцями - мовляв, дивіться, тітушки! Тобто тітушки кричать: ”Тітушки!”... Диванному і недосвіченному обивателю і не розібратись... На що я відповім так: тітушки безкоштовно нікуди не підуть, а грошей у захисників екосистеми Совських ставків від БУДЬ-ЯКОЇ забудови БУДЬ-КИМ (не обов’язково Баленком) НЕ ПЛАТЯТЬ! Прийдіть і переконайтесь у цьому самі!

Тепер про прокурора, що представляв Прокуратуру м. Києва в процесі. Гм.. Так щоб коротко і всеохоплююче! Професіоналізм, самовладання, проникливість, вміння себе поставити! Контраст між прокурором та адвокатом забудовника був просто разючий! Причому у всіх відношеннях... :) Таким чином, прокурор Лариса Лядецька просто “порвала” відповідача!

До речі, важливість і суспільний резонанс справи по Совським ставкам, очевидно, обумовили й те, що на засіданні зі сторони Прокуратури м. Києва була присутня і її прес-секретар - Надія Максимець!

Наостанок, хочу застерегти всіх, хто вболіває за долю Совських ставків, від надмірної радості через перемогу в суді! Бузумовно, це величезна перемога - і в чисто юридичному відношенні, і в моральному. Захисники природи відчули прилив сил, наснагу - в них, так би мовити, відкрилось друге дихання. Але це не повинно розслабляти - а навпаки, сприяти новій мобілізації зусиль! Адже попереду - битва в апеляційній інстанції, де забудовник сконцентрує всі свої можливості та ресурси.

Нас буде більше і більше! А Совські ставки ми не віддамо!

bottom of page